Tweetal-Coach

4.8
(4)

Tweetal-coach is misschien wel de coöperatieve werkvorm die ik het meeste inzet. Het heeft veel weg van de coöperatieve werkvorm: ‘Denker-schrijver’: ook nu staat het denkproces centraal en de werkvorm kan goed worden ingezet tijdens de ‘Jullie doen het samen’-fase van het EDI-instructiemodel*.

Tweetal-Coach coöperatief leren cooperatieve werkvormen

𝗨𝗜𝗧𝗟𝗘𝗚

Bij Tweetal-coach vormen de leerlingen tweetallen waarbij ze om de beurt de rol aannemen van Coach of Oplosser. De leerkracht geeft een opdracht waarbij een vaardigheid wordt geoefend, bijvoorbeeld rekensommen of regelwoorden (spelling). De Oplosser verwoord stap voor stap op welke manier tot het juiste antwoord gekomen kan worden. De Coach heeft het schrijfgerei + het opdrachtblad/schrift en luistert aandachtig en geeft een compliment OF geeft tips indien nodig. Pas wanneer de Oplosser op de juiste manier tot een antwoord is gekomen, geeft de Coach het schrift/papier + potlood aan de Oplosser zodat deze de stappen nu op papier kan uitvoeren.

Vanzelfsprekend dient de leerkracht eerst een goed voorbeeld te geven van het hardop denken (modelen) alvorens dit van de leerlingen kan worden verwacht.

Het is ook waardevol als de leerkracht aandacht besteed aan de wijze waarop tips kunnen worden gegeven. Mogelijke aanwijzingen kunnen zijn: ‘Wil je het woord nog eens in klankgroepen hakken, hoor je een lange of een korte klank aan het einde van de tweede klankgroep?’ of ‘Moet je het grootste getal bij minsommen aan de rechter of linkerkant van de getallenlijn opschrijven?’.

EDI*

Een effectieve manier om ervoor te zorgen dat de leerlingen (complexe) denkprocessen zelf leren te sturen en te controleren, is door de verantwoordelijkheid van de ‘expertrol’ geleidelijk te laten verschuiven van de leerkracht naar de leerling. Het EDI-model is een instructiemodel waarin deze verschuiving sterk is ingebed via vier instructiefasen, kortgezegd: IK, WIJ, JULLIE, JIJ.

Tijdens de ‘IK doe het voor’-fase staat de leerkracht model. Door hardop denkstappen te doorlopen (modelen), zien de leerlingen hoe een opdracht kan worden opgelost. Het geven van een goed voorbeeld als leerkracht is een voorwaarde voor de leerlingen om het modelen tijdens de ‘JULLIE doen het samen’- fase over te kunnen nemen.

𝗕𝗥𝗢𝗡

Ik vond deze werkvorm in het boek ‘𝙲𝚘ö𝚙𝚎𝚛𝚊𝚝𝚒𝚎𝚟𝚎 𝚠𝚎𝚛𝚔𝚟𝚘𝚛𝚖𝚎𝚗 – 𝚟𝚘𝚘𝚛 𝚎𝚕𝚔𝚎 𝚐𝚛𝚘𝚎𝚙 𝚎𝚗 𝚒𝚎𝚍𝚎𝚛 𝚟𝚊𝚔’. In dit boek vind je een erg waardevolle verzameling van praktische uitwerkingen, aangevuld met theoretische onderbouwing per werkvorm, tips, suggesties en voorbeelden.

Coöperatieve werkvormen cooperatief leren

Hoe groot is de kans dat je dit in de praktijk gaat gebruiken?

Klik op een ster om je stem uit te brengen

Gemiddelde 4.8 / 5. Aantal stemmen: 4

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

Wat fijn dat er een behoorlijke kans is dat je dit idee gaat gebruiken!

Vind je het misschien ook leuk om mij te volgen op mijn socials?! Zo ben je altijd op de hoogte van de nieuwste berichten! 😀

Jammer dat je het idee waarschijnlijk niet gaat gebruiken

Hopelijk vind je een ander idee die je wel kunt gebruiken!

Heb je een (verbeter)suggestie voor me om dit idee te verbeteren?

Laat een reactie achter

Winkelwagen
[]