Terra Nova

4
(1)

Een krachtige en leuke manier om met burgerschap bezig te gaan, is met het burgerschapsspel: Terra Nova (van @terranovaminimaatschappij ).

In dit spel creëren de kinderen samen de wereld waarin ze zelf zouden willen wonen. Dit doen ze aan de hand van een verhaallijn over een onbewoond eiland. Tijdens iedere les staat een nieuw maatschappelijk thema centraal waarbij verschillende vraagstukken/morele dilemma’s worden behandeld. Zo discussiëren de kinderen over hun ideale samenleving.

Wat ik mooi vind aan dit spel is dat de kinderen zich écht eigenaar voelen over ‘hun eiland’ doordat ze echt zelf alles mogen bepalen. Op heel kindvriendelijke wijze worden maatschappelijke dilemma’s besproken. Het begint al met het plaatsen van 3 hutten, 2 bomen, 3 meertjes en 7 inwoners. Want tja.. Hoe verdeel je 7 inwoners over 3 hutten?

Wat ik ook sterk vind, is dat het spel goed heeft nagedacht over mogelijke oplossingen van kinderen. Zo zie je op foto 2 een dilemma over het verdelen van vissen. Mag de visser (meer) vis zelf houden omdat hij ze gevangen heeft of moet hij ze eerlijk verdelen. Als de kinderen oplossing A hebben gekozen, komt het spel met een keerzijde voor A waarover de kinderen in gesprek kunnen. Hebben ze voor B gekozen, dan is er een keerzijde van B. Zo leren de kinderen dat vraagstukken niet zwart-wit zijn en om een zaak vanuit meerdere kanten te belichten.
Later bespreken de kinderen wat eigenlijk ‘eerlijk’ verdelen is. Is dat iedereen eenzelfde hoeveelheid of krijgt iedereen wat hij/zij nodig heeft? Iemand die de hele dag staand intensief werk verricht, heeft immers meer dorst dan iemand die zittend kleren maakt.

Ik vond het zo gaaf om de onderlinge gesprekken van de kinderen te horen!! En dat in groep 5!
Of terwijl: een dikke tip!

Hoe groot is de kans dat je dit in de praktijk gaat gebruiken?

Klik op een ster om je stem uit te brengen

Gemiddelde 4 / 5. Aantal stemmen: 1

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

Wat fijn dat er een behoorlijke kans is dat je dit idee gaat gebruiken!

Vind je het misschien ook leuk om mij te volgen op mijn socials?! Zo ben je altijd op de hoogte van de nieuwste berichten! 😀

Jammer dat je het idee waarschijnlijk niet gaat gebruiken

Hopelijk vind je een ander idee die je wel kunt gebruiken!

Heb je een (verbeter)suggestie voor me om dit idee te verbeteren?

Laat een reactie achter

Winkelwagen
[]