Sneeuwballen gevecht

4.8
(27)

‘Sneeuwballen gevecht’ is super simpel, maar wat hebben we onwijs veel lol gehad! Het kan voor vrijwel alle leerdoelen worden ingezet. Denk aan spelling, rekenen, woordenschat, etc. In deze post beschrijf ik een spellingsles.

(psst! Als het geen winter is, is de naam ‘Sneeuwballen gevecht’ misschien een beetje gek.. dan kun je het natuurlijk ook ‘Propjes gevecht’ noemen.. of je gebruikt gekleurde papiertjes en noemt het ‘Paintballen’😀)

VOORBEREIDING

Alle kinderen schrijven 2 woorden van de gekozen spellingscategorie op kleine papiertjes (ik heb afvalpapier uit de papierbak gebruikt).

Bijvoorbeeld ‘Open/gesloten klankgroepen’.

Om ervoor te zorgen dat de kinderen actief over de spellingscategorie nadenken (en niet gewoon woorden overschrijven), moesten ze een deel van het woord weglaten en een keuze eronder schrijven, bijvoorbeeld:

  • la___ er
  • d/dd?

Ikzelf, als leerkracht, heb ook een aantal woorden opgeschreven met afleiders van de categorie, zoals ka__teel (s/ss?), ge__al (t/tt?), etc.

SPELVERLOOP

En nu begint de lol:

Alle kinderen maken een propje van hun papiertje en mogen op elkaar gooien. Natuurlijk even wat afspraken gemaakt:

Vind je het leuk om dit vaker te mogen doen? Laten we dan zorgen dat groep 6 naast ons geen last van ons heeft, denk aan geluid, houd rekening met elkaars gezicht, etc 🙂👍🏻)

De kinderen lopen rond en proberen binnen de tijd zoveel mogelijk verschillende woorden te vinden en foutloos op te schrijven in hun schrift.

That’s it!

Eigenlijk waren we dus gewoon bezig met een verkapt spellingsdicteetje, maar de kids vonden het geweldig en wilden direct nog een keer: Perfect! 🙌🏻

Hoe groot is de kans dat je dit in de praktijk gaat gebruiken?

Klik op een ster om je stem uit te brengen

Gemiddelde 4.8 / 5. Aantal stemmen: 27

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

Wat fijn dat er een behoorlijke kans is dat je dit idee gaat gebruiken!

Vind je het misschien ook leuk om mij te volgen op mijn socials?! Zo ben je altijd op de hoogte van de nieuwste berichten! 😀

Jammer dat je het idee waarschijnlijk niet gaat gebruiken

Hopelijk vind je een ander idee die je wel kunt gebruiken!

Heb je een (verbeter)suggestie voor me om dit idee te verbeteren?

Laat een reactie achter

Winkelwagen
[]