De coöperatieve werkvorm: Placemat leent zich goed voor het inoefenen van complexere leerdoelen. Ik heb het ingezet om lastige bewerkingen in te oefenen, namelijk: grote keersommen met de strategie: rekenen met teveel.

Ik merkte dat de kinderen veel fouten maakten doordat ze onvoldoende wisten welke stappen ze konden doorlopen om tot het juiste antwoord te komen. Door deze placemat-werkvorm werden de kinderen gestimuleerd om stapje voor stapje de sommen op te lossen. Hierbij was er voortdurend sprake van individuele aanspreekbaarheid en wederzijdse afhankelijkheid. En dat terwijl iedere leerling continu actief bezig was! 😀
𝗛𝗢𝗘 𝗪𝗘𝗥𝗞𝗧 𝗛𝗘𝗧?
Bij de Placemat-werkvorm krijgen de leerlingen per groepje een vel papier met in het midden een rechthoek. Vanuit de hoeken van het rechthoek lopen lijnen naar de hoeken van het papier. Zo ontstaan 4 vakken aan de zijkant en één hoofdvak.
Tijdens de instructie is het stappenplan aan bod gekomen. Dit stappenplan stond weergegeven op het bord.
Tijdens de Placemat-werkvorm geeft de leerkracht een opdracht. In dit geval: reken de som in stappen uit. In het begin was ik als leerkracht leidend. Dus ik zei:
- ‘Werk stap 1 uit’ (schrijf de som op, bijv. 4×39=)
- ‘Draai de placemat met de klok mee’
- ‘Controleer of je buurman/-vrouw de vorige stap juist heeft uitgevoerd’
- ‘Geef feedback’ (compliment/tip)
- ‘Werk stap 2 uit’ (schrijf de grote hulpsom, bijv: 4×40=)
- Etc.
Later kregen de groepjes zelf de regie voor het doordraaien en uitvoeren van de stappen. Dit heb ik gedaan door iedere leerling per groepje een eigen nummer te geven (1, 2, 3 en 4). Eerst mochten de nummers 1 de leiding nemen. Alle stappen uitgevoerd? Nummers 2 nemen de leiding, etc.
Zo hebben de kinderen meerdere sommen stap voor stap uitgerekend. En het resultaat?
De resultaten van de zelfstandige verwerking waren echt beduidend vooruit gegaan! 💪
