Minecraft Education leent zich voor ongelooflijk veel mogelijkheden! Je kunt het gebruiken om te programmeren (met Scratch-taal), om elektriciteit uit te leggen (Redstone) of om dingen mee te laten bouwen en te koppelen aan de zaakvakken.

De Education-editie gaat verder dan de ‘gewone’ Minecraft. Met de educatieve variant heb je als leerkracht meer regie over de leerlingen. Zo kun je instellen dat kinderen bepaalde blokken niet kunnen verwijderen, je kunt leerlingen verplaatsen naar een gewenste locatie. Ook is het mogelijk om digitale ‘krijtborden’ in de wereld te plaatsen met tekst+afbeeldingen. Dit kun je zelf als leerkracht, maar ook de leerlingen kunnen dit. En dat biedt natuurlijk een hoop mogelijkheden.
Zo heb ik de kinderen een Middeleeuws kasteel laten maken. Tijdens de periode van het project kwamen verschillende vakgebieden/vaardigheden aan bod, zoals lezen, rekenen, geschiedenis, plannen&organiseren, samenwerken, en veel, veel, heel veel meer.
Lezen
Doordat de kinderen bezig gingen met een project in de tijd van Monniken en Ridders, waren ze erg gemotiveerd om hierover te lezen. Bij de bieb heb ik een heel aantal boeken kunnen lenen. Natuurlijk mochten de kinderen zelf ook boeken meenemen.
Rekenen
De kinderen moesten voordat ze online gingen werken, eerst een plattegrond tekenen met een legenda. Ook moesten ze uitrekenen hoeveel blokken ze bijv. voor de muren wilden gaan gebruiken. Hierin kun je uiteraard differentiëren per kind/groepje.
Begrijpend lezen/geschiedenis
Binnen de digitale wereld van Minecraft Education heb je zogenoemde ‘digitale krijtjesborden’. De kinderen moesten hun kasteel voorzien van minstens 10 krijtjesborden met informatie over kastelen en hoe de mensen leefden in de Middeleeuwen.
Heb je nog meer leuke ideeën voor het werken met Minecraft Education? Dan hoor ik het graag!