Gok een hok is een spannend spelletje waarbij de kinderen moeten gokken wat de beste plek is om de antwoorden van rekensommen op te schrijven.

Ik leerde gok een hok kennen via ‘Met Sprongen Vooruit’. Het origineel kan in tweetallen worden gespeeld. Ik beschrijf hieronder een klassikale variant die zich goed leent als lesafsluiting of start van een herhalingsles. Één van de leerlingen zei tussendoor: ‘Dit is echt super spannend!‘. Dan weet je als leerkracht dat het goed zit😁🙌🏻
Gok een hok kan worden ingezet voor allerlei bewerkingen zoals plus-, min-, deel- of keersommen. In mijn groep 5 heb ik het ingezet voor het oefenen van het omzetten van lengtematen.
SPELDOEL
Het doel van het spel is om in zoveel mogelijk vakjes een antwoord te kunnen schrijven.
SPELVERLOOP
Iedere leerling krijgt een werkblad met een X aantal lege vakjes (onderaan te downloaden).
De leerkracht leest een som voor, in mijn geval een lengte in meters, millimeters of decimeters. Deze moesten de kinderen omzetten in centimeters. Het antwoord schrijven de kinderen in een vakje naar keuze, maar ze moeten wel rekening houden met één regel: de getallen moeten op volgorde van klein naar groot worden opgeschreven. Dat is lastig, want je weet nog niet welke getallen nog meer aan bod zullen komen. Je zult dus een beetje logisch na moeten denken (grote getallen achteraan opschrijven, kleine vooraan) en een beetje moeten gokken.
De getallen die eerder zijn opgeschreven, mogen niet worden uitgegumd of van plaats worden gewisseld. Het kan voorkomen dat een leerling nog vakjes leeg heeft maar toch een getal niet mag opschrijven omdat de getallen dan niet meer op volgorde staan.
In de les over het inzetten van lengtematen heb ik per spelletje 7 sommen voorgelezen. Op het werkblad konden maximaal 6 antwoorden worden ingevuld. Het is een paar kinderen gelukt om alle vakjes vol te krijgen.

Je kunt het werkblad gebruiken die ik zelf gemaakt heb, maar je kunt de kinderen ook een X aantal ‘hokken’ laten maken op een wisbordje.
Download hier het werkblad om Metriekstelsel te oefenen (zie hieronder).

Download hier het werkblad die je kunt gebruiken voor verschillende spellen (zie hieronder).

Hoe groot is de kans dat je dit in de praktijk gaat gebruiken?
Klik op een ster om je stem uit te brengen
Gemiddelde 4.8 / 5. Aantal stemmen: 5
Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!
Wat fijn dat er een behoorlijke kans is dat je dit idee gaat gebruiken!
Vind je het misschien ook leuk om mij te volgen op mijn socials?! Zo ben je altijd op de hoogte van de nieuwste berichten! 😀
Jammer dat je het idee waarschijnlijk niet gaat gebruiken
Hopelijk vind je een ander idee die je wel kunt gebruiken!
Heb je een (verbeter)suggestie voor me om dit idee te verbeteren?