Gok een hok is een spannend spelletje waarbij de kinderen moeten gokken wat de beste plek is om de antwoorden van rekensommen op te schrijven.

Ik leerde gok een hok kennen via ‘Met sprongen vooruit’ van @juliemenne. Het origineel kan in tweetallen worden gespeeld. Ik beschrijf hieronder een klassikale variant die zich goed leent als lesafsluiting of start van een (herhalings)les.
𝗟𝗘𝗘𝗥𝗗𝗢𝗘𝗟
Gok een hok kan worden ingezet voor allerlei bewerkingen zoals plus-, min-, deel- & keersommen, metriekstelsel, etc. In mijn groep 6 heb ik het ingezet voor getal-oriëntatie tot 10.000.
𝗛𝗢𝗘 𝗪𝗢𝗥𝗗𝗧 𝗛𝗘𝗧 𝗦𝗣𝗘𝗟 𝗚𝗘𝗦𝗣𝗘𝗘𝗟𝗗?
- Iedere leerling krijgt een werkblad met een 3 rijen met ieder 6 lege vakjes.
- Het doel van het spel is om in zoveel mogelijk vakjes een antwoord te kunnen schrijven.
- Iedere ronde leest de leerkracht een som voor of in mijn geval: een getal. Gebruik je sommen, dan moeten de kinderen deze som eerst uitrekenen. Het antwoord/getal schrijven de kinderen in een vakje naar keuze in de eerste rij, maar ze moeten wel rekening houden met één regel: de getallen moeten op volgorde van klein naar groot worden opgeschreven. Dat is lastig, want je weet nog niet welke getallen nog meer aan bod zullen komen. Je zult dus een beetje logisch na moeten denken (grote getallen achteraan opschrijven, kleine vooraan) en een beetje moeten gokken.
- Daarna begint een nieuwe ronde waarbij de leerkracht een nieuwe som/getal voorleest. De getallen die in eerdere rondes zijn opgeschreven, mogen niet worden uitgegumd of van plaats worden gewisseld.
- Het kan voorkomen dat een leerling nog vakjes leeg heeft maar toch een getal niet mag opschrijven omdat de getallen dan niet meer op volgorde staan. In dat geval zet je een kruis vooraan de rij. Deze rij is nu ‘afgesloten’: vanaf nu mogen er geen getallen meer in de betreffende rij geschreven worden. Vanaf de volgende ronde schrijf je de getallen in de volgende rij.
- Heb je alle rijen afgesloten? Dan wacht je even tot alle andere kinderen ook de rijen hebben afgesloten.
- De speler die de meeste vakjes heeft kunnen invullen, wint het spel!
Ik speel zelf vaak zonder winnaar, maar geef aan dat de kinderen de dag erna bijvoorbeeld hun eigen record kunnen proberen te verbeteren.
𝗩𝗲𝗲𝗹 𝗽𝗹𝗲𝘇𝗶𝗲𝗿 𝗺𝗲𝘁 𝘀𝗽𝗲𝗹𝗲𝗻!
..𝒐𝒇 𝒘𝒂𝒔 𝒉𝒆𝒕 𝒏𝒐𝒖 𝒍𝒆𝒓𝒆𝒏?