DicteeBingo

4
(2)

Een leuke variant voor een dagelijks woordjesdictee is deze DicteeBingo die ik vond op de website van de Kenniskwekerij.

Het idee van DicteeBingo is dat je iedere dag een 5 woordendictee geeft. Voor elk woord dat goed geschreven is, mag de leerling een getal van 1 t/m 50 op zijn/haar bingokaart schrijven. Als je alle woorden aan het eind van de week goed geschreven hebt, dan heb je dus 25 cijfers op vrijdag. En: hoe meer cijfers, hoe meer kans op je beloning! Hierdoor zullen kinderen beter hun best doen om een juiste aanpak te hanteren om zo het woord juist te schrijven. 

Op vrijdag is het bingo-tijd! Dan worden de cijfers bekend gemaakt. Dit is natuurlijk extra gaaf met een echt bingorad, maar het kan ook met cijferkaartjes (te downloaden). Spreek van te voren af waar je aan moet voldoen om bingo te hebben. Bijvoorbeeld 5 cijfers op een rij of 10 losse cijfers. Ook spreek je vooraf natuurlijk af wat de beloning is bij bingo, bijvoorbeeld sparen voor een groepsdoel (zoals met de klas langer buitenspelen), schrijven met een gekleurde pen, 10 minuten spelletje spelen als je het werk afhebt, etc.

𝗗𝗜𝗙𝗙𝗘𝗥𝗘𝗡𝗧𝗜𝗔𝗧𝗜𝗘

Gezien het competitieve element, denk ik dat het belangrijk is om te differentiëren, net als je bij andere lesmomenten ook zou doen. Bij een zwakkere leerling zou je bijvoorbeeld niet naar het gehele woord kunnen kijken, maar naar één vooraf afgesproken spellingscategorie. Of je spreekt af dat je voor maximaal 3 of 4 woorden een cijfer mag opschrijven (zo heeft het niet direct effect als een leerling 1 of 2 woorden fout geschreven hebben).

DOWNLOAD

Je vindt de Bingokaarten en cijferskaartjes op de website: www.dekenniskwekerij.nl.

Hoe groot is de kans dat je dit in de praktijk gaat gebruiken?

Klik op een ster om je stem uit te brengen

Gemiddelde 4 / 5. Aantal stemmen: 2

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

Wat fijn dat er een behoorlijke kans is dat je dit idee gaat gebruiken!

Vind je het misschien ook leuk om mij te volgen op mijn socials?! Zo ben je altijd op de hoogte van de nieuwste berichten! 😀

Jammer dat je het idee waarschijnlijk niet gaat gebruiken

Hopelijk vind je een ander idee die je wel kunt gebruiken!

Heb je een (verbeter)suggestie voor me om dit idee te verbeteren?

Laat een reactie achter

Winkelwagen
[]